Güncel Sayı

Cilt: 7 Sayı: 2, 31.12.2024

Yıl: 2024

Makaleler

DÜSTAD- Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi Haziran–Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yayımlanan uluslararası, hakemli, kar amacı gütmeyen, profesyonel bilimsel bir dergidir. Multidisipliner akademik dergi niteliğine sahip olup, sağlık ve doğa bilimlerinin her alanında, nitelikli araştırma ve derleme makalelerini bilim dünyası ile buluşturmayı hedefler. Derginin amacı kapsamındaki alanlarda seçkin çalışmalara ev sahipliği yapmak ve bu alanda yenilikçi fikirleri yaymaktır. Dergi, dünyanın her yerinden araştırmacıların buluştuğu akademik bir platform olmayı hedeflemektedir.

Derginin kapsamı genel olarak aşağıdaki gibidir.
Antropoloji
Astronomi
Biyoloji
Biyomedikal mühendisliği
Biyoteknoloji
Coğrafya
Diş hekimliği
Eczacılık
Epidemiyoloji
Fizik
Genetik mühendisliği
Gıda mühendisliği
Hemşirelik
Jeoloji
Kimya
Kimya mühendisliği
Maden mühendisliği
Matematik
Peyzaj mimarlığı
Su ürünleri
Tıp
Uzay bilimleri
Veterinerlik
Ziraat Mühendisliği

YAZAR KLAVUZU
Yazım Dili ve Sayfa Yapısı
  • DÜSTAD-Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi’nin yazım dili Türkçe ve İngilizce’dir.
  • Çalışmalar Microsoft Word dokümanı hazırlanmalı ve metnin tamamında Palatino linotype yazı stili kullanılmalıdır.
  • Gönderilecek yazılar kesinlikle dil bilgisi kurallarına uygun olmalı, noktalama işaretlerinin kullanımı ve kısaltmaların yazımında TDK Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır.
  • Ana metin 1,15 satır aralığında, 10 punto, paragraf girintisi yapılmadan yazılmalıdır. Sayfa yapısında tüm kenar boşlukları 2,5 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır.
  • İlk sayfa başlık sayfasıdır. İlk sayfada makale Türkçe yazılmışsa Türkçe başlık, özet, anahtar kelimeler, İngilizce başlık, abstract, keywords; İngilizce yazılmışsa İngilizce başlık, abstract, keywords, Türkçe başlık, özet, anahtar kelimeler belirtilen sıraya göre yer almalıdır. Şablonda olduğu gibi yazar bilgileri verilmelidir.
  • Makale başlığı (14 Punto/Bold), sadece ilk harfler büyük ve sayfa ortalanarak yazılmalıdır.
  • Yazar adları makale başlığı altında sola yaslı olarak 11 punto ile yazılmalıdır.
  • Yazarın ünvanı, bağlı bulunduğu kurum, Orcid ID, e-mail adresi, yazar adlarının hemen altında sola hizalı, italik ve 9 punto ile yazılmalıdır.
  • Özet/abstract 9 punto, iki yana yaslı olacak şekilde, tek satır aralığı ile yazılmalı ve 150-200 sözcükten oluşmalıdır.
  • Anahtar kelimeler/keywords 4-5 tane olmalı, tamamen küçük harfle ve 8 punto ile yazılmalıdır.
  • İkinci sayfadan itibaren sırasıyla Giriş, Materyal/Metod/Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç, Öneriler ve Kaynakça başlıkları bulunmalıdır.
  • Ana başlıklar ortalanmış, sadece ilk harfleri büyük ve bold olacak şekilde yazılmalıdır.
  • Alt başlıklar sola hizalanmış, sadece ilk harfleri büyük, bold ve italik olmalıdır.
  • Çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, hazırlanma gerekçesi vb. bilgiler yeterli ölçüde ve belirli bir düzen içinde giriş bölümünde verilmelidir.
  • Başlıklar numaralandırılmamalıdır.
  • Çalışma bulgularına ait tüm tablo ve şekiller bulgular başlığı altında verilmelidir.
  • Tablo/şekiller numaralandırılmalı, tablo/şekil başlıkları ve tablo içi yazılar 10 punto, sadece ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
  • Paragraf Aralığı: Önce 6 nk, Sonra 0 nk (Tablo ve grafiklerde önce ve sonra 0 nk)
  • Yazılarda sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir.
  • Numara ve başlıklar şekillerin altında, tabloların üstünde olmalıdır.
  • Gönderilecek makalelerde DÜSTAD-Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi arşivinde mevcut çalışmalara atıfta bulunulmuş olması beklenir.
  • Çalışmaların kaynakça dahil 10.000 sözcük ve 25 sayfayı aşmaması beklenir.
Metin İçerisinde Atıf Sistemi
1. Yazarın soyadı, çalışmanın yılı verilir.
Berkman (2010)’a göre……
………………. (Berkman, 2010).

2. İki yazarlı bir esere atıfta bulunulacaksa
Wilhelm & Watson (2015)’a göre….
………………… (Wilhelm & Watson, 2015).

3. Üç ve daha fazla yazarlı bir esere atıfta bulunulacaksa
Yonar vd. (2014)’ne göre….
………………….. (Yonar vd., 2014).

4. Aynı parantez içerisinde birden çok kaynak belirtilecekse ilk yazarın soyadına göre alfabetik sırada olmalı ve noktalı virgül ile ayrılmalıdır.
……………(Akbulut ve Doğan, 2013; Şencan, 2003; Tonta, 2010).

5. Aynı yazara birden fazla yayına atıf yapılacaksa
Farklı yıllar için; ……………………(Kaplan ve Erdoğmuş, 1991, 1993).
Aynı yıl için; ………………………...(Kaplan ve Erdoğmuş, 1991a, 1991b).

Kaynakça Yazım Kuralları
DÜSTAD-Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi’ne gönderilecek tüm çalışmalar APA 7 sistemine uygun olarak hazırlanmalıdır (http://www.apa.org). Uyulması gereken kurallar genel hatlarıyla aşağıdaki gibidir:
  • Her şeyden önce her çalışma bir emek ürünüdür ve esere atıfta bulunmadan yararlanmak etik-ahlak kurallarına aykırıdır ve intihal sayılır.
  • Bitmiş çalışmaya yazar tarafından mutlaka bir intihal tarama yapılmalı ve benzeşim oranının %20’nin altında olmasına dikkat edilmelidir.
  • Doğrudan alıntılar tırnak içerisinde ve italik yazılmalıdır.
  • Alıntı yapılan her çalışma kaynakçada yer almalı ve kaynakça listesinde bulunan her çalışmaya metin içerisinde (veya bir tablo, şekil, dipnot veya ekte) mutlaka atıfta bulunulmalıdır.
  • Mümkün olduğunca birincil kaynağa ulaşılmalı ve ona atıf yapılmalıdır. Ancak birincil kaynağa ulaşılmadığı durumlarda ikincil kaynaktan aktarılabilir.
  • Kaynakça listesinde yer alan makalelerin sadece ilk harfi büyük harfle; dergi adı ve cilt numarası italik yazılır.
  • Kitap ismi italik ve sadece ilk harfi büyük yazılır. Ardından büyük harfle başlamak ve düz olmak üzere yayınevi yazılır.
  • Bir çalışmada derleyen, çeviren ve/veya editör varsa “Der.”, “Haz.” ve “Ed.” gibi kısaltmalarla belirtilir. Öncelikle o kaynağın herhangi bir bölümünden yararlanılmışsa o bölüm yazarı ve ilgili bölüm adı en başta verilir, sonra parantez içinde derleyen, çeviren ve/veya editör yazılır. En son yayınevi bilgisi yer alır.

ÖRNEK KAYNAKÇA

Tek yazarlı makale
Açar, G. (2021). Sağlıklı genç gönüllülerde dış kulak morfometrisinin foto analizi ile boy, cinsiyet ve vücut kitle indeksi arasındaki korelasyonun incelenmesi. DÜSTAD Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi, 2(1), 28-45.

2-5 yazarlı makale
Eroğlu, M., Düşükcan, M., Canpolat, Ö., Çalta, M., & Şen, D. (2017). Dikenli yılan balığı (Mastacembelus Mastacembelus Banks & Solander, 1794)’nın kas dokusunda bazı ağır metal miktarlarının belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 31(3), 173-179.

6’dan fazla yazarlı makale
Lakic, B., Arık, M., Aune, S., Barth, K. L., Belov, A. S., Borghi, S. … Zioutas, K. (2012). Status and perspectives of the CAST experiment. Journal of Physics: Conference Series, 375(2), 1-4. https://dx.doi.org/10.1088/1742-6596/375/1/022001

DOI numarası varsa
Grady, J. S., Her, M., Moreno, G., Perez, C., & Yelinek, J. (2019). Emotions in storybooks: A comparison of storybooks that represent ethnic and racial groups in the United States. Psychology of Popular Media Culture, 8(3), 207–217. https://doi.org/10.1037/ppm0000185.

Tek yazarlı kitap
Önel, A. (2019). İnsan anatomisi ve fizyolojisi. Pegem Yayınevi.

Editörlü kitap
Gündüz, E., & Türkan, İ. (Ed). (2013). Campbell biyoloji (9. Baskı). Palme Yayıncılık.

Editörlü kitap bölümü
Kalaycı, S. (2019). Moleküler genetik ve rekombinant DNA teknolojisi. (Ed. Arzu Önel), Genetik ve Biyoteknoloji (3. Baskı). Pegem Akademi.

Çeviri Kitap
Futuyma, D.J. (2008). Evrim. (Çev. Aykut Kence & Nihat Bozcuk). Palme Yayıncılık.

Yazarı olmayan kitaplar
TÜBİTAK. (2002). 21. Yüzyılda bilimsel yayıncılık: Hedefler ve yaklaşımlar.

Metin içinde aynı yazara ait birden fazla atıf yer alıyorsa ve bazı yayınlara farklı yazarlar da eşlik ediyorsa, yayın yılı gözetilmeksizin önce yazarın tek başına yaptığı yayına yer verilir.
Marcus, K. (2003).
Marcus, K., Allain, D. ve Espan, S. (1998).

Tüzel yazarlı çalışmalarda kurum adı, ilk kullanımda hem açık hali hem kısaltma hali kullanılıp, sonraki kullanımlarda ise sadece kısaltma kullanılabilir.
(Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu [TÜBİTAK], 2013).

Lisansüstü tez
Eroğlu, M. (2011). Karakaya baraj gölünde yaşayan Capoeta trutta (Heckel, 1843)'nın serumunda testosteron, estradiol ve kolesterol miktarlarının mevsimsel değişimi. (Doktora tezi). Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı.

Sempozyum ve diğer bilimsel toplantı sunumları
Nguyen, C. A. (2012, August). Humor and deception in advertising: When laughter may not be the best medicine. Paper presented at the meeting of the American Psychological Association, Orlando, FL.

Sözlük veya Ansiklopediler
Türk Dil Kurumu. (2005). Türkçe Sözlük (10. bs.).

Yazar ve tarihi bilinmeyen internet yazıları
Diyet ve diyabetle ilişkili gerçek nedir? (b.t.). Diyabet ve Beslenme. http://www.turkdiab.org/page.aspx?u=80&s=89

Yüklenmesi Gereken Belgeler
Her türlü canlı materyalin kullanıldığı çalışmalar ile katılımcısı insan olan çalışmalarda etik kurul izin belgesi (Pdf)
Benzerlik raporu (Turnitin/itenticate)

DEĞERLENDİRME SÜRECİ

DÜSTAD-Dünya Sağlık ve Tabiat Bilimleri Dergisi’nde "Çift Açık Hakemli" değerlendirme süreci uygulanmaktadır. Gönderilen tüm makaleler öncelikle biçim ve içerik açısından editör incelemesine tabi tutulur. Editörlük süreci olumlu sonuçlanan makaleler, alanında uzman 2 hakeme gönderilir. İki hakem raporu arasında uyuşmazlık olması durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilir. En az 2 hakemden onam raporu alan makale yayın sürecine dahil edilir.

Dergimiz ücretsiz, açık erişimlidir.